Rovaniemen HopLopissa keskiviikkona 8.7. klo 11-15 vierailleet asetetaan karanteeniin - paikalla olleita pyydetään ottamaan yhteyttä oman kunnan terveydenhuoltoon

Julkaistu 13.7.2020 klo 15.10


Rovaniemen HopLopissa keskiviikkona 8.7.2020 klo 11-15 välisenä aikana asioineita pyydetään ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä kunnan omaan terveydenhuoltoon sähköisesti tai terveysasemalle soittamalla. Rovaniemen osalta kaupunki suosittelee sähköistä yhteydenottoa.

Paikalla olleiden tulee alkaa noudattaa karanteeniohjeistusta välittömästi.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö on yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa arvioinut, että kaikki kyseisenä ajankohtana HopLopissa vierailleet tulee varotoimenpiteenä asettaa karanteeniin. Heille tehdään myös oirearvioinnin perusteella koronavirustestit.

Rovaniemellä todettiin koronavirustartunta oireettomalla lapsella 10.7. Kyseinen lapsi oli ollut HopLopissa 8.7. Kyseessä on sama tartuntaketju, jossa aiemmin todettiin tartunta kaupungin päiväkodin työntekijällä. Tällä hetkellä Rovaniemellä on kolme todettua tartuntaa, kaikki samasta tartuntaketjusta. Ketjun alkupiste ei ole vielä selvillä, minkä vuoksi laajoihin varotoimenpiteisiin ja testauksiin on ryhdytty.

– Mahdollisten jatkotartuntojen estämiseksi päädyimme yhdessä THL:n kanssa ohjaamaan altistuneet karanteeniin. Haluamme estää epidemian mahdollisen leviämisen, täsmentää Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

– HopLopissa ei ole käytössä asiakasrekisteriä, jonka perusteella kyseisenä ajankohtana paikalla olleet voitaisiin kontaktoida. Tästä syystä pyrimme nyt julkisen tiedottamisen kautta tavoittamaan kyseiset henkilöt, Broas jatkaa.

Tilanne on rauhallinen, omatoimisesti koronatestiin kannattaa hakeutua lievissäkin oireissa

Koronatilanne Rovaniemellä on edelleen rauhallinen. Tehtyjen karanteenipäätösten tarkoituksena on saada estettyä epidemian leviäminen.

Alueen asukkaiden ei tarvitse hakeutua omatoimisesti koronatestiin, mikäli heillä ei ole tartuntaan viittaavia oireita. Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.

Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut vähintään 15 minuuttia samassa tilassa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa.

Mikäli henkilöllä on hengitystieinfektioon tai muuten koronavirukseen viittaavia oireita, voi hän varata ajan näytteenottoon oman kunnan kautta. Hoitoa tarvitsevien tulee ottaa yhteyttä oman kunnan terveysasemalle.

Hygieniaohjeet ja turvavälit ovat edelleen ajankohtaisia

Koronapandemian vuoksi julistetut poikkeusolot päättyivät Suomessa 16.6. Myös suurin osa koronan vuoksi asetetuista rajoituksista on purettu. On edelleen erittäin tärkeää noudattaa annettuja suosituksia muun muassa käsienpesusta, yskimishygieniasta ja turvaväleistä sekä hakeutua testeihin lievissäkin oireissa.

– Jokaisen on hyvä muistaa säilyttää turvavälit, harkita asioinnin tarvetta ja erityisesti noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, Rovaniemen kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen muistuttaa.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit ovat yhdessä alueen kuntien kanssa kampanjoineet koronaturvallisen kesän toimintaohjeista. Ohjeet löydät esimerkiksi kaupungin verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas, p. 050 347 2387
Rovaniemen kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen, p. 016 322 6605