Kaikki joukolla influenssarokotetta ottamaan

Julkaistu 21.10.2022 klo 11.20


Lapin keskussairaalassa valmistaudutaan tulevaan kausi-influenssaan.

Infektioylilääkäri Markku Broas kannustaa ottamaan influenssarokotteen monistakin syistä.

- Koronapandemian alkamisen helmikuu 2020 influenssaa ei juuri ole ollut. Nyt kun kontaktit ovat palaneet normaaleiksi, on todennäköistä, että influenssaepidemia ilmaantuu jälleen alkutalven aikana.

- Koska influenssaa ei ole ollut pitkään aikaan, voi epidemia olla keskimääräistä vaikeampi. Samoin mahdollinen yhtäaikainen korona- ja influenssaepidemia voivat lisätä merkittävästi sairastavuutta. 

- Niin kuin koronainfektio myös influenssa voi aiheuttaa vakaavaa sairastumista riskiryhmille. Vakavaa sairastumista voi ehkäistä ottamalla rokotteen.

Riskiryhmään kuuluvat kaikki 65 v täyttäneet, yli 6 kk - alle 7 vuotiaat lapset, raskaana olevat,  perussairauksia sairastavat, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ja kaikki, joiden lähipiiriin kuuluu riskiryhmiin kuuluvia.

Lapin keskussairaalassa henkilökunnan influenssarokotukset aloitetaan maanantaina 24.10. ja rokotuksilla halutaa suojata potilaita, työntekijöitä ja lisätä sairaalan potilasturvallisuutta.
 

Potilaiden rokottaminen

Lapin keskussairaalassa huolehditaan potilasturvallisuudesta antamalla kaikille sairaalahoidossa oleville potilaille influenssarokote ennen kotiuttamista/jatkohoitoon siirtymistä ja näin vältetään lisäsairastumisia.

Poliklinikoilla käyville riskiryhmien potilaille rokote annetaan poliklinikkakäyntien yhteydessä.

Päivystyspoliklinikalla kausi-influenssarokotetta ei anneta.

Ilmaiseen rokotteeseen oikeutetut ryhmät ovat

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
  • Raskaana olevat 
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Kaikki 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset
  • Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähikontaktit 
  • Varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset
  • Maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja myös henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa